Sudjelovanje u International Multicopter Girls Camp

Autor: Nikolina Smilović

O KAMPU

International Multicopter Girls Camp ove godine po treći put organizirao je kamp za cure na njemačkom sveučilištu TU Ilmenau. Riječ je o kampu koji okuplja osam cura iz cijelog svijeta, koje kroz dvotjedni boravak imaju za cilj napraviti određeni projekt uz pomoć dvaju asistenata, Tobiasa i Jana. Projekt se razlikuje iz godine u godinu, uvijek nova tema, no sve se vrti oko jednoga, multicoptera. Riječ je o „aviončiću“ kojeg treba isprogramirati da se ponaša na određeni način, to jest da izvrši svoj zadatak. Cijeli projekt financiran je od strane German Research Foundation.

PREDSTAVNICE I TIMSKI RAD

Očigledno je da su naši fakulteti poput FESB-a i FER-a na dobrom glasu. Nijemci, pa tako vjerojatno i drugi, vide ih kao jedne od prestižnih fakulteta koji nude kvalitetnu izobrazbu. Naime, ove godine čak tri studentice (od 8 sudionika) sa spomenutih fakulteta bile su pozvane na sudjelovanje u kampu, što je svakako neuobičajeno. Riječ je o Nikolini Smilović te Tanji Radić, dvjema studenticama FESB-a koje studiraju petu godinu računarstva, te o Tamari Petrović predstavnici FER-a koja trenutno radi na svom doktoratu iz područja elektrotehnike. Našim predstavnicama društvo su činile cure iz SAD-a, Španjolske, Iraka, Pakistana i Indonezije. Cure su bile podijeljene u grupe, a za zadatak je trebalo isprogramirati multicopter da pronađe najbolji signal bazne stanice. Osim samog programiranja prvenstveno je trebalo osmisliti algoritam, također napraviti simulaciju i vizualizaciju, te naravno na kraju i testirati sam multicopter. Nije bitno da li je multicopter već u dometu bazne stanice ili se nalazi u prostoru u kojem se ne nazire signal. Svakako multicopter prvo treba naći baznu stanicu da bi mogao naći najbolji signal. Primjer kako je to  jedna grupa izvela možete vidjeti na sljedećim slikama.

BORAVAK

Što se tiče samog „gostovanja“, možemo reći da su Njemci i više nego sjajni domaćini. Hrane i pića nije manjkalo, iako se uglavnom jelo u Menzi, zbog naših obaveza na samom sveučilištu. Jako je zanimljiva činjenica da se 7000 studenata (cijeli kampus) hrani u jednoj menzi i to bez velikih redova (prosječno vrijeme čekanja u redu je svega 5 min). Naime, za razliku od nas oni imaju po 5-6 blagajnih te studentske kartice na koje se može uplatiti određeni iznos, što zaobilazi način plaćanja gotovinom te sam proces plaćanja čini duplo bržim. Među ostalim, svakako treba spomenuti aktivizam njihovih studenata. Na samom sveučilištu postoji mnogo studentskih udruga koje svoj radi promoviraju svakodnevno. Počevši od organiziranja raznih noćnih partija, preko studentskih filmova pa do kulturnih zbivanja kao što je studentski jazz orkestar. U prilog svemu svakako idu i mnogobrojne studentske novine koje izlaze i više nego redovito. Uglavnom, studentski život je svakako buran. Što se tiče slobodnog vremena, koje je provedeno izvan sveučilišta, ono se i nije imalo gdje pametno potrošiti. Naime, njihovo radno vrijeme traje do nekih 17 ili 18 sati. Iza te ure sva vrata su vam uglavnom zatvorena, počevši od trgovina pa do muzeja. Također treba spomenuti i našu radnu nedjelju, koju oni iskorištavaju za odmor. Naime, cure su svoj vikend provele u Berlinu te svakako kao svaka druga cura poželjele i kupiti koju krpicu. Pri dolasku do robne kuće, u samom centru grada u nedjelju ujutro, na naše iznenađenje trgovine nisu radile. Što se tiče njemačke kulture, mislim da o tome ne treba puno pričati.

ZAKLJUČAK

Ukoliko si i ti jedan od studenata računarstva, svakako iskoristi priliku i prijavi se za sudjelovanje u radionici. Definitivno jedinstvena prilika i savršeno životno i znanstveno iskustvo.

LINKOVI:

Tobias Simon http://www.tu-ilmenau.de/iks/personen/mitarbeiter/?no_cache=1&staff_id=158

Sveučilište http://www.tu-ilmenau.de

O kampu http://www.tu-ilmenau.de/gs-mobicom/girls-camp/

This entry was posted in Aktivnosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.